Gemeente Huizen vervang verlichting

8 december 2015


city-lights-night-streetDe komende drie maanden gaat de gemeente Huizen aan de slag met de openbare verlichting. In totaal zullen er zo’n 8600 oude lampen worden vervangen door LED verlichting. 

Met het vervangen van de oude straatverlichting komt de gemeente weer een beetje dichter bij de ambitie om klimaatneutraal te worden. Omdat de nieuwe verlichting een groot onderdeel is binnen de klimaatambitie van de gemeente werd de nieuwe naam ‘Huizen Klimaat bewust’ bekend gemaakt. Wethouder Gerrit Pas gaf daartoe het startsein.

Pas: ‘Het plaatsen van led-verlichting laat zien dat duurzame keuzes mogelijk zijn, die zich op lange termijn bovendien terugverdienen. Het past in de plannen die we hebben om te werken aan een klimaatneutraal Huizen. Hopelijk zorgt de VN Klimaattop in Parijs voor extra steun, maar los daarvan zullen we dag in dag uit zelf moeten handelen.’

De nieuwe verlichting gaat zorgen voor 50% besparing op de openbare verlichting in de gemeente. Doordat de palen minder onderhoud nodig hebben dan de huidige palen en de helft minder energie wordt gebruikt is de verwachting dat de investering over 10 jaar is terugverdiend. Eind februari moeten alle 8600 lantaarnpalen vervangen zijn.

Bron: LED magazine