Gemeente Deurne stapt over op LED

26 november 2015

street-lamp-3399_1280
De gemeente Deurne zal de komende tijd aandacht besteden aan het vervangen, verwijderen en dimmen van straatverlichting. Er zullen veel onnodige straatlantaarns worden weggehaald en de lantaarns die blijven staan zullen worden voorzien van LED verlichting. Daarnaast wordt er straks op veel plekken de verlichting ’s nachts gedimd. 

De gemeente hoopt met de bovenstaande plannen veel geld te besparen. Daarnaast vinden veel partijen dat minder en slimmer verlichten bij de huidige tijdsgeest past. Zo staan in veel parken en in het buitengebied lantarenpalen die weinig effect hebben. In totaal zullen er zo’n 1271 straatlantaarns worden verwijderd. Alleen drukke kruisingen zullen worden verlicht.

Besparing
Door de gewone armaturen te vervangen door LED armaturen bespaart de gemeente vanaf 2016 zo’n 47.000 euro per jaar. Dit geld zal in eerste instantie worden gebruikt om de overbodige lantarenpalen te verwijderen.

Zelf regelen
Ook vraagt de gemeente de burgers om de openbare verlichting zelf te regelen. Dit geldt met name voor mensen die in het buitengebied wonen. Op plekken waar ze dat niet (willen) doen geldt er volgens de gemeente en wettelijke minimumkwaliteit.

Bron: ED.nl