Fryslân gaat op Zwart

Fryslân gaat op Zwart

De Friese Milieu Federatie (FMF) presenteert met trots twee bijzondere exposities over lichtvervuiling onder het overkoepelende thema ‘Fryslan gaat op Zwart’. Deze initiatieven belichten de impact van onnodig licht op de nachtelijke schoonheid van Fryslân en benadrukken het belang van het terugbrengen van donkere nachten. De exposities zijn te zien in Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden van 15 t/m 28 oktober en in De DOAS in Leeuwarden van 19 t/m 28 oktober.

21 oktober 2023

Deze oproep tegen lichtvervuiling is een onmisbare stap in de missie van FMF van een mooi en duurzaam Fryslân. Het raakt namelijk de kern van ecologisch evenwicht, waar de overdaad aan kunstmatig licht het levensritme van flora en fauna verstoort. De strijd tegen lichtvervuiling is een noodzaak voor het welzijn van mens en omgeving,  waar het in stand houden van donkere nachten essentieel is voor een gezonde balans tussen de natuurlijke wereld  en de menselijke invloed.

“Fryslân gaat op Zwart” is een oproep tot bewustwording, een poging om de waarde van duisternis te herstellen in ons leven en voor de natuur om ons heen.

“De exposities dagen ons uit om na te denken over ons gebruik van licht en de impact ervan op onze omgeving. De nacht zit vol met wonderen. We hoeven alleen maar het licht uit te doen om ze te ervaren.” – Tess Schram, Programmamanager Circulaire Samenleving bij FMF.

“Ontdek de magie van de nacht! Stap binnen in de expositie over lichtvervuiling en zie Friese schoonheid zoals nooit tevoren.” Deze fototentoonstelling nodigt bezoekers uit om de betoverende sterrenhemel te vergelijken met de realiteit van lichtvervuiling op 10 iconische locaties in Friesland, waaronder de Weidumermolen. De expositie, die loopt van 15 t/m 28 oktober, creëert bewustwording over de impact van onze verlichte wereld.

De tweede expositie, te bezoeken in De DOAS in Leeuwarden van 19 t/m 28 oktober, presenteert foto’s van lichtvervuiling in Fryslân, vastgelegd door de Nachtspotters – actieve Friese burgers die de overdadige verlichting in de nacht vastleggem. De beelden tonen op herkenbare wijze de hoeveelheid onnodige verlichting die onze nachten doet oplichten en roepen op tot reflectie ove het behoud van duisternis.

 

Tags: