Forten en Waterlinies steunen Nacht van de Nacht

18 oktober 2017

 

Aanstaande zaterdag 28 oktober dooft Nederland massaal het licht tijdens Nacht van de Nacht. Nacht van de Nacht is een initiatief van de Natuur- en Milieufederaties om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en energiebesparing op verlichting. Forten en waterlinies steunen dit evenement. Op diverse forten en vestingen zijn spannende nachtelijke activiteiten georganiseerd, zoals de lichtjestochten, vleermuizen spotten, sterrenkijken en griezeltochten. Voor de meeste activiteiten moet u zich van tevoren aanmelden.

Kijk op forten.nl/activiteiten/nachtvandenacht/ en op de activiteitenpagina.

Een greep uit het programma:

Fort bij Vechten is tijdens Nacht van de Nacht een prachtig decor voor de lichtjestocht op en rondom het fort, waar gidsen verschillende verhalen vertellen. Ook kunt u deelnemen aan de masterclasses Nachtfotografie of Sterrenkunde. Bekijk aansluitend de sterren door verschillende opgestelde telescopen op het terrein. Genoeg te doen dus! Achterdijk 10, Bunnik.

Werk aan het Spoel: ‘Leer de waarde kennen van het donkerte van de nacht in het buitengebied’ aldus Albert Offermans van Stichting Werk aan het Spoel. Ontmoet jezelf. Dwaal, droom en dwarrel door de avond op en rond het fort. Laat je innerlijk aanraken door de taal van zang en de zang van taal. Breekbaar en sterk tegelijk, met de woordenwandeling van Wordbites. Wordbites brengt een poëtische mix van gitaar en zang van Jorgen Unom en gesproken woord van Hugo de Haas van Dorsser. Pakkend en subtiel op smaak gebracht met een scheut humor en een mespunt stilte. Goilberdingerdijk 40, Culemborg.

Fort Rijnauwen: maak een spannende tocht met de boswachter. Het Fort bij Rijnauwen is het grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De meeste gebouwen zijn nu gesloten, omdat de vleermuizen slapen. Alleen als de temperatuur niet te laag is, vliegen de vleermuizen nog. In het donker is er nog genoeg te beleven op het fort. Weet jij welke andere dieren er in het duister tevoorschijn komen? Wie weet kom je ze tegen! Vossegatsedijk 5, Bunnik.

Halloween op de forten

Duistere krachten nemen de forten over. Spoken, verdwenen soldaten, gevangen en andere wezens ontwaken uit een lange slaap. Durft u het aan? Kom naar Forteiland Pampus (Muiden), Fort bij Pannerden (Doornenburg), Fort 1881 (Hoek van Holland) of Vestingmuseum Naarden (Naarden) en huiver, sidder en beef.

Stichting Liniebreed Ondernemen

Stichting Liniebreed Ondernemen heeft als doel te zorgen voor een duurzame, maatschappelijke en economische benutting van de forten, bunkers en waterlinies in Nederland. Door middel van maatschappelijk verantwoord ondernemen, met respect voor ons culturele erfgoed en de natuur, willen wij ervoor zorgen dat zoveel mogelijk Nederlanders met volle teugen van de veelzijdigheid van forten en waterlinies kunnen genieten, zodat ons unieke erfgoed voor volgende generaties behouden blijft.