Effe dimmen in Brielle

22 oktober 2013

Milieuwethouder Dick Verbeek vraagt a.s. zaterdag aandacht voor de Nacht van de nacht. Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Jaarlijks worden miljoenen euro’s verspild door inefficiënte verlichting. Slecht afgeschermde lichtbronnen veroorzaken veel stoorlicht dat niet op wegen of straten valt, maar omhoog straalt. Andere belangrijke bronnen van lichthinder zijn
glastuinbouw, sportveldverlichting, terreinverlichting, sierverlichting, skybeamers en reclameverlichting.

Niet alleen mensen hebben last van teveel licht. Ook voor dieren en planten is het belangrijk dat de nachten duister blijven. Duisternis is net als stilte en ruimte een van de oerkwaliteiten van het landschap. Een overdaad aan licht verstoort het bioritme van allerlei organismen en kan een heel ecosysteem ontwrichten.

Effe dimmen!
Om de schoonheid van de nacht te benadrukken en aandacht te vragen voor de gevolgen van lichthinder, organiseren de Natuur- en Milieufederaties jaarlijks de Nacht van de Nacht. Dit jaar vindt de Nacht van de Nacht plaats op zaterdag 26 oktober 2013. In de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober gaat de klok een uur terug en kunnen we extra lang genieten van een donkere nacht.

Natuurlijk doet ook de gemeente Brielle mee. Zo blijven onder andere de Sint Catherijnekerk en het oude Stadhuis deze avond in het donker gehuld en roept milieuwethouder Dick Verbeek u op om een lichtje minder aan te doen die avond. En wellicht ook op andere avonden?