Een oproep aan alle Beiaardiers en klokkenspelers

27 mei 2019

Een oproep!

Ieder jaar wordt op de laatste zaterdag van oktober de Nacht van de Nacht georganiseerd. Dit jaar op zaterdag 26 oktober. Honderden bedrijven, gemeenten, kerken, torens doven dan de verlichting om aandacht te vragen voor energiebesparing (het klimaat) en lichthinder. Daarnaast vinden er meer dan 500 evenementen plaats in het donker die avond. Van sterrenclubs tot wandelverenigingen, workshops nachtfotografie, maar ook meer dan 100 restaurants doven dan de verlichting en organiseren een diner bij kaarslicht. Ambassadeurs van de Nacht van de Nacht zijn oa Anita Witzier, Andre Kuipers, Vincent Bijlo en Govert Schilling.

Beiaardiers spelen ‘Mag het licht uit’?
De Dijk geeft ieder jaar toestemming om gratis hun nummer ‘Mag het licht uit’ te gebruiken in radio en tv spots. Nu kwamen we op het idee om alle beiaardiers in Nederland te vragen om bij de start van de Nacht van de Nacht om 20 uur het nummer ‘Mag het licht uit’ te spelen. Het zou fantastisch zijn als in iedere provincie een Beiaardier ‘Mag het licht uit’ speelt en dat op dat moment ook overal honderden lichten doven. Ook in de toren waar gespeeld wordt. Op die manier geven de beiaardiers het startschot voor de Nacht van de Nacht 2019. Afgelopen jaar deden beiaardiers in Utrecht, Zuid Holland, Brabant, Gelderland, Zeeland en Overijssel al mee.

Afgelopen jaar steunden ook de Forten, Horeca Nederland (de restaurants) en MVO Nederland onze campagne al met een oproep. Op maar liefst 310 plekken doofden bedrijven, restaurants en gemeenten de verlichting. En een recordaantal van 47.000 mensen bezochten een van de 550 activiteiten.

Een mooi praktisch succes
Interbest BV, marktleider op gebied van lichtreclames doofde tijdens de Nacht van de Nacht alle 180 lichtmasten langs de snelwegen maar blijft die ook iedere nacht doven tussen 1 en 5 uur ’s nachts. Mundu, eigenaar van 28 lichtmasten volgt dit goede voorbeeld en dooft vanaf de nacht van de nacht iedere nacht de reclameverlichting.

Doet u als Beiaardier dit jaar mee? Laat dat dan weten aan de landelijk projectleider Mattheus Bleijenberg via m.bleijenberg@nmu.nl. We nemen dan contact op met uw gemeente om te vragen of de gemeente de lichten dan ook dooft.

De Nacht van de nacht zal tevens zorgen voor mooie publiciteit, persberichten en wellicht opnames en interviews met Beiaardiers

De bladmuziek is hier te vinden.