Duistere activiteiten in Limburg

8 oktober 2013

Duistere activiteiten in de Nacht van de Nacht op 26 oktober in Limburg

 Laat het donker donker

In de nacht van zaterdag 26 op 27 oktober organiseren de Natuur en Milieufederaties voor de negende keer de Nacht van de Nacht. Tijdens de Nacht van de Nacht worden door het hele land activiteiten georganiseerd waarbij deelnemers de schoonheid van de nacht kunnen ervaren. Ook doven vele gemeenten en bedrijven onnodige verlichting en laten bekende landmarks de lampen uit.

Waar is het nog donker?

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld en wordt elk jaar drie tot zes procent lichter. Echte duisternis is er bijna niet meer te vinden. Hierdoor wordt het zien van een prachtige sterrenhemel steeds zeldzamer en raakt het ritme van (nacht-)dieren en mensen verstoord. Met de organisatie van de Nacht van de Nacht willen de Natuur en Milieufederaties duisternis in Nederland terugkrijgen en onnodige lichthinder en energieverspilling tegengaan.

Doe mee en laat het donker donker!

De Milieufederatie Limburg is blij met het enthousiasme en de creativiteit van de deelnemers aan de Nacht van de Nacht in Limburg. Tot nu toe, er komen nog steeds activiteiten bij, worden er 25 activiteiten door diverse groepen georganiseerd in de nacht van 26 oktober en 8 gemeenten en bedrijven doven of dimmen de lichten aan hun gebouwen of monumenten.

Een greep uit de duistere activiteiten in Limburg. U kunt meegaan met een nachtexcursie in het Groenewoud in Swalmen. Wat te denken van klimmen of hardlopen in het donker in Gulpen. De sterren bekijken in Heerlen, met De Groengroep van vogelwerkgroep ’t Hökske mee met een inspirerende wandeling met als thema ‘Smaak van de Nacht’.

In Ulestraten wordt een nachtwandeling georganiseerd met medewerking van de weer- en sterrenkundevereniging Galileo. In de Hondskerk bij Sittard kunt u deelnemen aan een nachtelijke wandeling met een tocht door de Heemtuin waar Rose Debats therapeutisch aan de slag gaat met haar klankschalen. Tal van nachtwandelingen, onder andere in Spaubeek, Vaals of in Nationaal Park De Groote Peel of de Meinweg. Een lantaarntocht of een nachtwake. Teveel om op te noemen.

Beleef de duisternis in Limburg op 26 oktober en laat uw zintuigen kennis maken met de nacht!