Dimmen straatverlichting veroorzaakt niet meer verkeersongelukken

30 juli 2015

Het dimmen of zelfs uitzetten van straatverlichting zorgt niet voor meer verkeersongelukken of criminaliteit in de omgeving. Dat blijkt uit een studie van University College London in Engeland en Wales. Het dimmen of uitschakelen van straatverlichting kan veel energiekosten besparen en daarnaast de uitstoot van koolstof terugdringen. Maar tegenstanders vrezen een toename in het aantal ongelukken en mogelijk ook meer criminele activiteiten.

Dimmen of uitzetten
Voor de studie, gepubliceerd in het Journal of epidemiology and community health, analyseerden de onderzoekers veertien jaar aan data van 62 lokale overheidsinstellingen. Alle 62 instellingen hebben geëxperimenteerd met de straatverlichting, zoals het terugbrengen van het aantal uren licht, het dimmen of helemaal uitzetten ervan en ook het veranderen van de kleur licht met led-lampen.

Veiligheid
Om de veiligheid in te kunnen schatten, bekeken de onderzoekers alle wegen die onder de deelnemende instellingen vallen. Ze bekeken het type straatverlichting en het aantal verkeersongelukken in de avond in vergelijking met overdag tussen 2000 en 2013.

Ze vonden geen bewijs dat er een verband is tussen het aangepaste straatlicht en de nachtelijke verkeersongelukken. lees verder op nu.nl

bron: nu.nl