Anita Witzier ambassadeur Nacht van de Nacht

30 september 2016

Anita Witzier is ambassadeur van de Nacht van de Nacht. In dit filmpje geeft ze aan waarom ze ambassadeur geworden is.

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Vanuit de ruimte gezien licht Europa enorm op en binnen Europa zijn België en Nederland het meest verlicht. Door spaarzamer en slimmer te verlichten kan veel geld en energie bespaard worden.

Veel reclameverlichting blijft de hele nacht branden en parkeerplaatsen en wegen hoeven niet de hele nacht verlicht te worden als er nauwelijks iemand gebruik van maakt. Ook heeft voldoende duisternis een positief effect op de gezondheid en afweersysteem van mens en dier. Sinds de komst van elektrisch licht zijn mensen gemiddeld 1,5 uur korter gaan slapen. Melatonine, een hormoon dat in het donker wordt aangemaakt versterkt ons afweersysteem en heeft een remmend effect op het ontstaan van kanker.

Oproep
De Natuur en Milieufederaties organiseren ieder jaar de Nacht van de Nacht en roepen dan bedrijven en gemeenten op om de lichten te doven. In 2015 deden 155 gemeenten en bedrijven de lichten uit. Er werden 350 evenementen georganiseerd in het donker.

Doe ook het licht uit en kom naar één van de honderden activiteiten in de Nacht van de Nacht.