Aanbevelingen voor gemeenten

4 oktober 2016

venus-kleinEen aantal studenten  van de Hogeschool Utrecht hebben in opdracht van de Nacht van de Nacht campagne van de Natuur en Milieufederatie onderzoek gedaan  en een 20-tal aanbevelingen opgesteld.

Deze adviezen zijn opgesteld in opdracht van de Nacht van de Nacht campagne van de Natuur en Milieufederaties.
Het onderzoek is uitgevoerd door studenten van de Hogeschool Utrecht. Studenten Carlinda Boom, Evi Rosier en Jet de Kreij deden literatuuronderzoek en interviewden gemeenten koplopergemeenten Deventer, Zwolle, Heerenveen, Rotterdam en Den Haag. De opdracht was om te komen tot een 20 tal eenvoudig toepasbare adviezen waar veel Nederlandse gemeenten door geïnspireerd en geholpen kunnen worden om aan de slag te gaan met verduurzamen van buiten verlichting. De concrete aanbevelingen zijn voorgelegd en aangescherpt door Jaklien Vlasblom van Licht en Donker Advies, ervaren in het opstellen
van duurzame verlichgtingsplannen voor gemeenten.

Adviezen Openbare Verlichting – verlichting kiezen
1. Stap over op dimbare led.
2. Dim de verlichting tijdens uren dat dit mogelijk is, (weinig verkeer, nacht) of zet het tijdens bepaalde uren uit.
3. Gebruik een instelbaar dimprotocol voor het dimmen van de ledverlichting op rustige momenten.
4. Door nieuwe intelligente systemen te gebruiken kun je lichten laten aangaan als er verkeer is en automatisch laten doven als er geen verkeer is.
5. Dim verlichting op ontsluitingswegen direct na de spits tot vroeg in de ochtend.
6. Dim verlichting in woonwijken vanaf de late avond, bijvoorbeeld tussen 23:00 en 06:00. Er kan gekozen worden om niet te dimmen in wijken met problemen qua sociale veiligheid.
7. Leg in een onderhoudsplan vast welk deel van de gemeente in welke periode overgaat op dimbare (warme) led verlichting. Trek daar ieder jaar een bepaald bedrag voor uit.
8. Gebruik geld dat je bespaart voor het stapsgewijs overgaan op betere armaturen en ledverlichting voor investeringen in nog duurzamere openbare verlichting.
9. Koop samen met buuroverheden in: dat levert niet alleen een prijsvoordeel op, maar ook kennisdeling en inspiratie.
10. Doe mee aan de monitoring voor het energieakkoord, zodat je weet hoe je scoort en hoeveel je kunt verbeteren.

Lees alle aanbevelingen hier

Ook publiceert de VNG de aanbevelingen op haar website.