155 bedrijven en gemeenten doven verlichting tijdens Nacht van de Nacht

23 oktober 2015

Groningen,_the_Netherlands_(3862179845)
Tijdens de Nacht van de Nacht op 24 oktober worden er niet alleen meer dan 350 activiteiten georganiseerd in het donker. Ook doven 155 gemeenten en bedrijven aanlichting en reclameverlichting van gebouwen, monumenten, stadhuizen, bruggen en kerken. Enkele grote bedrijven die lichten doven zijn Eneco, Landschot bankiers, IKEA, Nuon, Zilveren Kruis, Achmea, FBTO, Sligro, Delta Lloyd en Albron. Maar ook de universiteiten van Utrecht, Maastricht en Groningen doven verlichting van hun gebouwen. Nuon en IKEA zijn als bedrijven tevens ambassadeur van de Nacht en roepen ook andere bedrijven op om actief mee te doen met de Nacht van de Nacht. Naast energie- en geldbesparing heeft voldoende duisternis ook een positief effect op de gezondheid en afweersysteem van mens en dier.


Er doen zo’n 50 gemeenten mee aan de Nacht van de Nacht. Een aantal daarvan zijn erg actief. In Maastricht wordt de verlichting van meer dan 30 monumenten en kunstwerken gedoofd, Leiden laat de verlichting van 16 objecten uit en heeft het afgelopen jaar op 4 plekken de gewone verlichting vervangen door LED. Daarnaast zal de gemeente Oss op maar liefst 24 locaties de verlichting doven en zijn ze bezig met een grote omschakeling. Ze gaan 9000 lampen in de openbare ruimten vervangen door energiezuinige LED-lampen.

Gemeenten die het licht uit doen
Andere gemeenten die op één of meerdere plekken de verlichting doven tijdens de Nacht van de Nacht zijn gemeente: Leusden, Arnhem, Zevenaar, Middelburg, Goes, Bergen op Zoom, Huizen, Schouwen-Duiveland, Utrecht, Heusden, Bilthoven, Terneuzen, Winsum, Dalfsen, Oldenzaal, Wierden, Enschede, Slochteren, Buren, Woudenberg, Raamsdonkveer, Halfweg, Veere, Vlagtwedde, Goeree-Overflakkee, Waterland, Beesel, Kerkrade, Uithoorn, Sint-Michielsgestel, Tilburg, Buren, Apeldoorn, Wageningen, Purmerend, Soest, Goirle, Geldrop-Mierlo, en Meerssen.

De landkaart met alle bedrijven en gemeenten die lichten doven is hier te vinden.

Niet alleen tijdens de Nacht van de Nacht
Govert Schilling, sterrenkundige en ambassadeur van de Nacht van de Nacht roept alle gemeenten en bedrijven op om het licht uit te doen. Hij geeft als idee mee om dat stapsgewijs te doen. Het is fijn dat bedrijven en gemeenten op 24 oktober het licht doven, maar het zou nog mooier zijn als het vaker per jaar gebeurde. Misschien eerst eens per maand en daarna zelfs eens per week.