livestream 2021

Beleef de 17de Nacht van de Nacht dit jaar digitaal én in het echt!

Dit jaar komen we weer digitaal naar je toe én kun je -zoals vanouds- weer op pad tijdens de Nacht van de Nacht. Trap jij dit jaar ook af met onze livestream om daarna de donkerte zelf te beleven? Op 30 oktober starten we de Nacht van de Nacht met een livestream vol met interessante lezingen en presentaties, inclusief kinderprogramma! De livestream is te volgen via ons Youtube kanaal: https://www.youtube.com/c/NachtvandeNacht1

Meekijken

De livestream wordt dit jaar uitgezonden vanuit twee locaties, het Friese Woudsend en Fort Vechten in Bunnik. In Woudsend doet men al jaren mee met de Nacht van de Nacht, daar wordt het bijna ieder jaar écht donker. Daarnaast zijn we live te zien in Fort Vechten, een prachtig donkert fort, onderdeel van de Nederlandse Waterlinie. In Fort Vechten gaat het grote licht uit en kan iedereen gratis van 19 tot 23 uur een led-kaarsjesroute lopen. Langs de route vertellen gidsen je alles over het fort en kun je bij helder weer door telescopen naar de sterren kijken.

Het digitale programma bestaat dit jaar uit drie sprekers:

  • -Jeffrey Bout: sterrenkundige
  • -Marjolijn van Heemstra: schrijver, theatermaker en nacht-wacht
  • -Johan van der Wielen: nachtfotograaf

Je kunt je ook aanmelden voor een eenmalige reminder. Dan krijg je op 30 oktober een e-mail, zodat je de uitzending niet mist! Aanmelden is niet vereist, je kunt via Youtube en Facebook gemakkelijk aanschuiven.

 

 

Het programma

 

19.00 uur: Een lezing sterrenkunde speciaal voor kinderen, door Jeffrey Bout

De sterrenhemel zit vol verhalen van ver weg en lang geleden. Tegenwoordig weten we hoe bijzonder sterren zijn en hoe anders dan de wereld om ons heen. Kijken naar de sterren is heel bijzonder. Kom daarom luisteren naar wat je zelf in een donkere nacht allemaal kunt zien. En stel zelf je vraag via de chat. Sterrenkundige Jeffrey Bout werd als kind gegrepen door de sterrenhemel boven ons. Zijn grote passie is hierover te vertellen. De afgelopen jaren gaf hij daarom honderden lezingen en cursussen over het heelal in o.a. scholen en bibliotheken.

20.00 uur: In lichtjaren heeft niemand haast, door Marjolijn van Heemstra

Als er iets is waar velen van ons in deze tijd te weinig van hebben, dan is het ruimte. Ruimte in onze agenda’s. Ruimte in ons hoofd. Ruimte in ons leven. Maar wat als we het bestaan vanaf de grootst denkbare afstand bekijken? Marjolijn van Heemstra neemt je mee op een intrigerende reis door de ruimte die we op aarde missen, en de ruimte die ons tegelijkertijd overal omringt. Langs de vierkante meters waarop we elkaar in de weg lopen, tot de cirkels die we trekken om de zon. Want terwijl de wereld benauwder wordt en onze levens gehaaster, ontdekte ze: in lichtjaren heeft niemand haast.

21.00 uur: Masterclass nachtfotografie van Johan van der Wielen

Hoe maak je de perfecte nachtfoto, welke plekken zijn geschikt voor nachtfoto’s en wat is de invloed van lichthinder. Johan van der Wielen vertelt er alles over in zijn masterclass nachtfotografie. Hij behoort tot de top van de Nederlandse natuur- en nachtfotografen en zet zich al jaren in als ambassadeur van de Nacht van de Nacht. In zijn lezing neemt hij je mee op zijn (verre) reizen en laat hij de mooiste foto’s en films zien van sterrenhemels, noorderlicht, nachtdieren en natuur. Daarbij geeft hij tips en tricks en laat hij regelmatig zien waarom de overmatige verlichting in Nederland zo slecht is.

De livestream van de Nacht van de Nacht is te bekijken op Youtube en Facebook. Meer informatie vind je op www.nachtvandenacht.nl. Je kunt je ook van te voren aanmelden, dan krijg je een reminder wanneer de livestream begint!