It Wylde Pad

Type verlichting Verlichting recreatieterreinen Adres Wyldpaed Oast 23, Twijzelerheide, Netherlands Foto Beschrijving

Nabij de Friese dorpen Zwagerbosch en Twijzelerheide ligt het prachtige pingo pad “it Jinkepaed”. Het betreft een pad dat door een natuurgebied loopt dat omringd is door eeuwenoude pingo poelen.

Sinds een paar jaar heeft een stel ondernemers cq. Youtube influencers een bed & breakfast terrein overgenomen waarop een aantal recreatiewoningen staan. De naam van dit terrein is “het Wylde Pad” De vorige eigenaars hadden geen overbodige verlichting maar de nieuwe eigenaars hebben het hele terrein inclusief recreatiewoningen volgehangen met feestverlichting. Deze feestverlichting staat dag en nacht aan, 24 uur en dat 365 dagen per week NON STOP. Als je ’s avonds over het pingopad wandelt staat het hele natuurgebied in lichterlaaie door het recreatieterrein van It Wylde Pad.

Ik begrijp dat deze mensen hun terrein willen opleuken voor de commercie maar dat mag mijns inziens niet ten koste gaan van flora en fauna. Iedere natuurliefhebber die ’s avonds over het pad wandelt zal het meteen met mij eens zijn.

Het vreemde is dat men ervoor kiest een recreatieterrein uit te baten bij een natuurgebied om o.a. natuurliefhebbers te lokken maar vervolgens het natuurgebied naar de knoppen helpen met een overdadige zee van licht.

Verder heb ik niks tegen op de onderneming zelf. Het zou fijn zijn als het deze mensen voor de wind gaat maar ik hoop wel dat ze iets meer rekening kunnen houden met hun omgeving. Ik begrijp niet dat dit zomaar mag en dat de gemeente er nooit iets van heeft gezegd.

De foto is niet echt duidelijk en brengt het probleemgebied niet echt overtuigend genoeg in beeld. Ik adviseer u op een mooie avond gewoon eens over het pad te wandelen, dan begrijpt u al snel wat ik bedoel.