Nature Bit Dark Sky op Texel

Wil jij meer leren over de natuur in de nacht en wat de effecten van lichtvervuiling op de natuur zijn? Kom dan mee op avondexcursie door de Duinen van Texel. Je zintuigen zullen op scherp gezet worden om de natuur in het donker te ervaren. Ook kun je zondagochtend op vogelexcursie gaan en leren over Texel als vogeltrek eiland. 

 

Heb jij je weleens afgevraagd hoe donker het in Nederland kan zijn? En of al dat nachtelijke licht meer doet dan alleen de sterrenhemel verbergen? Kom dan naar een van de weinige plekken van Nederland waar je op een heldere nacht nog de Melkweg kan zien en leer mee over wat licht en duister doet met mens en natuur.

Meer dan 80% van de wereldbevolking leeft onder een zogenaamde “sky glow”. Deze nachtelijke lichtuitstoot zorgt voor vele negatieve effecten op het welzijn van mens en dier, zoals de verstoring van slaapritmes en desoriëntatie van trekvogels. Gelukkig worden ook steeds meer mensen zich hier bewust van. Er worden steeds meer initiatieven ontwikkeld om lichtvervuiling tegen te gaan, net als op Texel. Hier hanteert de gemeente nu het standpunt: licht waar het moet, donker waar het kan.

Wat ga je leren?
Je gaat leren over de natuur in de nacht, de effecten van lichtvervuiling op de natuur en de verschillen hierin, tussen Texel en het vaste land. Je zal meegenomen worden op een avondexcursie door de Duinen van Texel, waarbij je het in het donker je zintuigen op scherp zal zetten om de natuur te ervaren. Als het weer meezit ben je uitgenodigd om daarna de sterrenhemel te komen bezichtigen bij de Texelse sterrenwacht. Vervolgens kun je op de zondagochtend op vogelexcursie gaan en leren over Texel als vogeltrek eiland.

Programma is met overnachting, dus eindtijd is eigenlijk 14.00 op de zondag 31 oktober.

Praktische informatie:

Locatie: Hemmerweg 21, 1797 RC Den Hoorn Texel

Tijd: 14:00 – 23:45 (14:00 op zondag met overnachting)

Kosten: 24,-

Aanmelden: kan via de website 

Organisatie informatie

Naam
IVN Natuureducatie

Activiteit informatie

Straat Postcode Plaats Tijd Aanmelden via Kosten Type Geschikt voor kinderen
Hemmerweg 21, 1797 RC Den Hoorn Texel, Netherlands21 1797 RC Den Hoorn Texel 14:00 - 23:45 https://www.ivn.nl/naturebits/activiteiten/nature-bit-dark-sky 24,- overig Nee