Nachtsafari langs de sterrenhemel Multifunctioneel Centrum Presikhaven

Nachtsafari Presikheaven

In het laatste weekend van oktober zetten we de klok een uurtje terug: we gaan dan van de zomer- naar de standaardtijd, officieel bekend als de Midden-Europese Tijd. Wie weet is dit de laatste keer, want misschien wordt het verzetten van de klok binnenkort afgeschaft. Wat Sterrenwacht Presikheaven betreft blijven we dan bij de standaardtijd. Dat is beter voor de gezondheid én voor het sterrenkijken.

Traditiegetrouw wordt die zaterdag de Nacht van de Nacht georganiseerd, en dit jaar is dat zaterdagavond 26 oktober. De Sterrenwacht staat dan vanaf 19.30 uur tot ongeveer 22.00 uur met verschillende telescopen op het dakterras van Multifunctioneel Centrum Presikhaven aan de Laan van Presikhaaf 7 in Arnhem.

Daar gaan we dan op nachtsafari langs de sterrenhemel. Je kunt daar alledaagse dieren zien zoals een stel jachthonden, een veulen, een vos, een arend en een grote zwaan die hoog over ons heen vliegt. Verder exotische beesten zoals een lynx en een giraffe. Ook vinden we een aantal beren op ons pad. Net als in Burgers’ Ocean zie je hier boven je hoofd diverse zeedieren zoals een school vissen, een dolfijn en zelfs een walvis. En ten slotte een aantal beesten die je in geen enkele dierentuin tegenkomt, zoals een vliegend paard en een draak! Veel van deze beesten zijn schuw en verschuilen zich graag achter de wolken, maar als het weer niet te slecht is hopen we ze die avond toch te zien. Deelnemers wordt aangeraden warme kleding en een gezonde dosis verbeelding mee te nemen.

Naast de safari is er nog meer te zien, zoals Saturnus aan het begin van de avond. Met zijn ringen is het absoluut de meest fotogenieke planeet. Later die avond zijn ook Uranus en Neptunus in een telescoop te bekijken, maar deze staan zo ver weg dat er geen details op de kleine bolletjes zichtbaar zijn.

Je kunt met de telescopen nog dieper in het heelal turen, zoals naar een fraaie open sterrenhoop in het sterrenbeeld Perseus op 7.000 lichtjaar afstand en een grote bolvormige sterrenhoop in Hercules op 23.000 lichtjaar. Het verste object wat we die avond bekijken ligt ver buiten onze Melkweg. Het is de Andromedanevel, een verzameling van honderden miljarden sterren op 2,5 miljoen lichtjaar afstand. Dat betekent dat we dit stelsel zien zoals het er 2,5 miljoen jaar geleden uitzag. We kijken dus ver terug in de tijd!

Deze sterrenkijkavond is vrij toegankelijk en geschikt voor alle leeftijden. Bij bewolkte hemel kunnen we buiten geen sterren zien maar wél binnen: met ons computergestuurde planetarium kun je dan toch de sterrenhemel bewonderen. Ook vertonen we een film over sterrenkunde als hobby. En je kunt natuurlijk met al je vragen over het universum terecht bij de vrijwilligers van Sterrenwacht Presikheaven!

Tijden: 19:30 – 22:00
Aanmelden: Presikheaven@gmail.com
Kosten: Gratis
Geschikt: Ook voor kinderen

Organisatie informatie

Naam Sterrenwacht Presikheaven

Contact informatie

Contactpersoon Floris-Jan van der Meulen
Telefoonnummer 0622093242
E-mailadres Presikheaven@gmail.com

Activiteit informatie

Straat Laan van Presikhaaf 7
Postcode 6826 HA
Plaats Arnhem
Tijd van 19:30 uur tot 22:00 uur
Aanmelden via Presikheaven@gmail.com
Kosten Gratis
Type overig
Geschikt voor kinderen Ja
Deel op