Nacht van de Nacht in Blaauw Sterrenwacht

Nacht van de Nacht in Blaauw Sterrenwacht

Op zaterdag 28 oktober is de Blaauw Sterrenwacht van de Rijksuniversiteit Groningen geopend voor de dertiende Nacht van de Nacht. Tijdens deze extra donkere nacht kunnen bezoekers sterrenkijken en zijn er allerlei sterrenkundige activiteiten voor jong en oud. Bij mooi weer kunnen bezoekers sterrenkijken door verschillende telescopen. Onder andere zullen de Maan, sterrenclusters en dubbelsterren zoals Albireo en Epsilon Lyra te zien zijn. Ook als het weer niet meewerkt is de sterrenwacht te bezichtigen. Dan worden opnames van het heelal getoond, die met de Gratama Telescoop van de Blaauw Sterrenwacht zijn gemaakt.

Er zijn daarbij allerlei binnenactiviteiten voor jong en oud. Sterrenkundige Jeffrey Bout vertelt in de kinderlezing om 19:00 over de succesvolle Cassini ruimtemissie naar Saturnus, waar vorige maand een einde aan kwam. In het Kapteyn mobiele planetarium reis je mee met de Cassini ruimtesonde en zie je prachtige beelden van Saturnus met zijn ringen en manen geprojecteerd op een koepel om je heen. Kinderen kunnen ook aan de slag in de knutselhoek waar ze hun eigen model van Saturnus kunnen maken.

Om 20:00 wordt in het Astronomy News de recente waarneming van zwaartekrachtsgolven van twee botsende neutronensterren toegelicht door professor Mariano Mendez (in het Engels). Emeritus en honorair hoogleraar Henk Broer van het Johann Bernoulli Instituut vertelt om 20:30 over de Galileïsche dans van de vier manen Io, Europa, Ganymedes en Callisto rondom Jupiter. Animatie studio Happy Ship presenteert Planeetwerpen: een Virtual Reality spel waarin je, door zélf met planeten te schieten, een gevoel kunt krijgen van hoe het zonnestelsel in elkaar zit en hoe zwaartekracht werkt. Het universitaire wetenschapscentrum Science LinX laat bezoekers in hun doe- en ontdektentoonstelling zelf experimenteren met de wetenschap.

Deelname
De Blaauw Sterrenwacht bevindt zich in de Bernoulliborg (Nijenborgh 9) op de Zernike Campus in Groningen. De sterrenwacht zal geopend zijn vanaf 18:00 tot 23:00. Deelname is gratis. Aanmelding wordt aanbevolen via www.rug.nl/sterrenwacht. Meer informatie over alle activiteiten tijdens de Nacht van de Nacht staat op www.nachtvandenacht.nl.

Organisatie
Dit evenement wordt georganiseerd door het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen en SRON Netherlands Institute for Space Research, in samenwerking met de Natuur- en Milieufederaties, de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS), de Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde (JWG), Science LinX en Happy Ship.

Organisatie informatie

Naam Kapteyn Instituut, Rijksuniversiteit Groningen
Adres Bezoekadres: Landleven 12 (Kapteynborg) 9747 AD Groningen; Postadres: Postbus 800 9700 AV Groningen
Plaats Groningen

Activiteit informatie

Naam Nacht van de Nacht in Blaauw Sterrenwacht
Adres Blaauw Sterrenwacht, Nijenborgh 9 (Bernoulliborg op Zernike Campus)
Plaats Groningen
Tijd van 18:00 uur tot 23:00 uur
Aanmelden via www.rug.nl/sterrenwacht
Kosten Gratis
Type divers
Geschikt voor kinderen Ja
Deel op