Avondwandeling van Bemelen naar de Van Tienhovenmolen

Laat het donker zijn en ontdek hoe mooi de nacht is tijdens de ‘Nacht van de Nacht’ op 30 oktober. IVN Maastricht organiseert deze avond een avondwandeling van Bemelen, over het plateau van Margraten, naar de Van Tienhovenmolen. De avond bevat een korte presentatie over vogels, een prachtig uitzicht op de sterrenhemel en een bijzondere ervaring van de donkerte en stilte van de nacht.

30 oktober

De ‘Nacht van de Nacht’ wordt dit jaar voor de 17e keer georganiseerd en valt elk jaar op de laatste zaterdagavond- en -nacht van oktober. Het is een initiatief van de Nederlandse Natuur- en Milieufederaties om aandacht te vragen voor het belang van donkere nachten voor mens en natuur. In ons dichtbevolkte gebied wordt het bijna nergens meer echt donker. Op de avond dat de zomertijd eindigt, doven een aantal gemeentes, bedrijven en huishoudens hun verlichting. Hiermee vragen ze aandacht voor lichtvervuiling en de energiebesparing. Ook de gemeente Maastricht doet mee door de verlichting van 27 gemeentelijke panden uit te schakelen.

IVN Maastricht bezoekt deze avond een gebied vlak bij Maastricht waar het nog echt duister kan zijn. Je vertrekt met een groep vanuit Bemelen en loopt richting Wolfshuis bij ’t Rooth voor een echte beleving van het donker. Hier bezoek je de Van Tienhovenmolen. Deze molen uit 1855 is de enige molen in Nederland die grotendeels is opgetrokken uit mergel. De molen is genoemd naar Pieter van Tienhoven, één van de oprichters van Natuurmonumenten. In de molen is koffie, thee, chocomel en iets lekker. Ook is er een korte presentatie over vogels. De molen ligt bovenop het plateau, dus hier heb je een mooi zicht op de sterrenhemel, tenminste als de wolken dat toelaten. Na de stop wandel je verder langs de groeve ’t Rooth terug naar Bemelen. Ook dit is weer een donker stukje en kan je genieten van de stilte en de natuur in de duisternis.

Aanmelden en coronaregels

De wandeling gaat gedeeltelijk over onverharde paden en bij nat weer kunnen die behoorlijk modderig zijn. Je loopt twee stukken van ongeveer vier km lang. Een zaklamp meenemen mag, maar is niet nodig. Wel wordt er gevraagd om zo weinig mogelijk gebruik van de zaklamp te maken. Je zult merken dat je ogen snel wennen aan de duisternis. Wel is het gewenst om veiligheidshesjes aan te doen omdat je een stukje over de weg loopt.

In verband met de corona-maatregelen is er een maximum van 15 deelnemers ouder dan 12 jaar en is aanmelden vooraf verplicht. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven zich niet aan te melden, maar het aantal kinderen moet wel vermeld worden.

Voor verdere informatie kan je contact opnemen met Antonie de Beaumont, antonie@debeaumont.com. Er zijn geen kosten aan deze wandeling verbonden, maar een gift is welkom.

Organisatie informatie

Naam
IVN Maastricht

Activiteit informatie

Straat Postcode Plaats Tijd Aanmelden via Kosten Type Geschikt voor kinderen
Kerk Bemelen, Sint Laurentiusstraat 3 6268 NJ Bemelen 19:00 - 21:15 https://forms.gle/u6FDRo3Tq4ogS8u79 gratis maar bijdrage is gewenst wandeling Ja