Steeds meer animo voor donkere nacht

27 oktober 2016

 

UTRECHT – Steeds meer bedrijven en gemeentes melden zich aan voor de Nacht van de Nacht, een initiatief van natuur- en milieufederaties om ’s nachts minder verlichting aan te laten. Zaterdag 29 oktober is de twaalfde editie. Volgens de organisatie is Nederland een van de meest verlichte landen ter wereld. Vorig jaar kwamen er 40.000 mensen op de nachtelijke activiteiten af.

Dit jaar zijn er 160 gemeenten en bedrijven die van zaterdag op zondag de hele nacht hun lichten uitdoen. Ook het aantal activiteiten is flink toegenomen, van 350 vorig jaar tot ruim vierhonderd nu. Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, wandelclubs en sterrenwachten organiseren rondleidingen, wandelingen, vaar- en huifkartochten in het donker. Ook gaat de Utrechtse Domtoren op zwart. Universiteiten en bedrijven doen mee: alle IKEA-buitenverlichting gaat uit, Tata Steel in IJmuiden dimt de lampen op het terrein en het hele centrum van Middelburg dooft de lichten.

Verlichtingsplannen
‘Als je een nachtkaart van de wereld ziet, met alle verlichting, dan licht Europa het felste op, en daarbinnen spant Nederland de kroon’, zegt een van de organisatoren Mattheus Bleijenberg. De natuur- en milieufederaties vragen met de Nacht van de Nacht aandacht voor energiebesparing en lichthinder. En volgens Bleijenberg heeft het project succes: steeds meer gemeenten en bedrijven passen hun verlichtingsplannen aan. Dat bespaart uiteindelijk geld en vermindert de CO2-uitstoot.

Bron: Bouwformatie

silhouetten van mensen bezig met nachtfotografie op het Kootwijkerzand; silhouettes of people working on night photography at the Kootwijkerzand