Nieuwe samenwerkingsvorm openbare verlichting Lelystad

26 april 2017

 

Gemeente Lelystad heeft als eerste gemeente in Nederland een nieuwe samenwerkingsvorm op het gebied van de openbare verlichting. Deze bijzondere samenwerking is bekrachtigd met het ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst door wethouder John van den Heuvel en Hans ten Broeke, vestigingsmanager Noord-Oost van technisch dienstverlener Ziut.

Kwaliteit en efficiëntie

Voor de gemeente Lelystad is het nieuw dat in deze aanbesteding niet de prijs doorslaggevend is, maar de kwaliteitsaspecten, om zo efficiëntievoordelen te behalen. Bij deze nieuwe contractvorm spelen duurzaamheid, transparantie, kwaliteit, vertrouwen, openheid, met elkaar in gesprek blijven en dezelfde taal spreken een belangrijke rol.
De gemeente en Ziut moeten diverse zaken regelmatig met elkaar afstemmen. Uitdaging hierbij is dat er veel meer inhoudelijk wordt samengewerkt. Dit heeft voor beide organisaties een enorme uitdaging, omdat de gemeente van oudsher sterk is als opdrachtgever en de aannemer van oudsher sterk is als opdrachtnemer. Komende jaren wordt een aantal processen stap voor stap uitgelicht en wordt aan beide organisaties het maximaal flexibele gedrag gevraagd om met elkaar de opgave te realiseren.

Duurzamersamenwerkingsvorm

Wethouder John van den Heuvel: ”Met deze samenwerking verwachten wij dat we zonder verhoging van de kosten een betere kwaliteit kunnen leveren in de openbare verlichting. Ik ben trots dat wij als eerste gemeente een dergelijke samenwerking aangaan met Ziut. Onze inwoners gaan onder andere merken dat de verlichting duurzamer wordt. Daar zijn we al mee begonnen aan de dreven. Hier is inmiddels LED-verlichting aangebracht. En dit wordt langzaam uitgebreid in Lelystad.”

Kennissessies

Een onderdeel van het contract is dat Ziut periodiek kennissessies organiseert om betrokkenen mee te nemen in de nieuwe technische ontwikkelingen en innovaties, en aanvullende informatie deelt. Onder de naam “samen slimmer” vinden geregeld interessante sessies plaats, waarin ervaringen gedeeld worden en men van elkaar kan leren. Dat geldt bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid. Door de openbare verlichting aan te passen, bijvoorbeeld door het gebruik van LED-verlichting of door de verlichting te dimmen als er weinig verkeer is, kan het energieverbruik omlaag. Dergelijke maatregelen dragen bij aan de duurzaamheidsdoelstelling die de gemeente heeft.

Samenwerking

Hans ten Broeke: ”Vanuit de markt wordt er met veel belangstelling meegekeken naar het verloop van dit bijzondere contract. Voor Ziut een uitdaging hier een duurzame en kwalitatieve invulling aan te geven. Tijdens de gesprekken die wij met de gemeente voerden waren wij het direct over het belang van deze manier van samenwerken met elkaar eens. Dat is de basis van een succesvol project waar we allen voor gaan.”