Bijzondere postzegel van ambassadeur Daan Roosegaarde

12 oktober 2015

Daan Roosegaarde, ambassadeur van de Nacht van de Nacht, werd door PostNL gevraagd een postzegel te ontwerpen. Deze serie verschijnt vandaag en toont de overbelichting van Nederland. Daan ontwierp de zegel op deze manier omdat hij als ambassadeur van de Nacht graag iets wou maken dat verband houdt met het streven om spaarzamer met licht om te gaan, zodat we ’s nachts de sterren weer kunnen zien. Bestel de postzegels hier.

Roosegaardes postzegelserie ‘Licht’ verschijnt vandaag en toont volgens de Daan ‘de schoonheid van Nederland als netwerk’. De postzegels maken je kaart ook wat persoonlijker omdat je vanuit Amsterdam een mooie zegel van Amsterdam mee kan sturen, en op een kaartje dat je vanuit een dorpje in Groningen verzend plak je een zegel van de provincie.
Foto’s van André Kuipers
“Ik wilde op de postzegel niet mijn eigen werk laten zien. Ik heb de foto’s die astronaut André Kuipers vanuit de ruimte van Nederland heeft gemaakt als uitgangspunt genomen. Daar hebben we in mijn studio ook nog beeld van de ruimtevaartorganisaties NASA en ESA aan toegevoegd, en zo hebben we Nederland als netwerk van licht samengesteld,” aldus Daan.

Lichtvervuiling
De bijzondere postzegel is natuurlijk heel mooi om te zien maar toont ook hoe overbelicht Nederland is. Vooral de Randstad is een netwerk van grote gele vlekken. Nederland behoort tot een van de lichtste landen ter wereld en daar kan op verschillende manieren wat aan gedaan worden. Tijdens de Nacht van de Nacht op 24 oktober proberen de Natuur en Milieufederaties aandacht te vragen voor dit probleem. Zo doen veel grote bedrijven in Nederland op zaterdag 24 oktober het licht uit en zijn er talloze activiteiten door heel het land. Misschien is er wel een leuke activiteit bij jou in de buurt?

Daan vertelt
Ambassadeur Daan Roosegaarde vertelt over licht en zijn visie op de stad van de toekomst.
‘De manier waarop wij nu met licht omgaan is eigenlijk heel bruut, heel lomp. Dat kan anders, mooier, poetischer.’ 

 

Bron: NRC